Xylamin logo Medicons logo
Happy People

Felszívódási zavarok

Felszívódási zavarral járó betegségek

Krónikus bélgyulladás

Ebbe a csoportba tartozik a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség, melyek a bélrendszer krónikus gyulladásos megbetegedési formái, eredetük   nem tisztázott. A Crohn- betegség a tápcsatorna bármely szakaszát érintheti, de leggyakrabban a vékonybél-szakasz végén és az ezután következő bélszakasz, a vastagbél kezdeti szakaszán fordul elő. A Colitis ulcerosa ezzel szemben kizárólag a vastagbelet támadja meg és a bélfalnak csak a felületén jelentkezik.
A gyulladás ebben az esetben a bélnyálkahártya mélyebb rétegeit is érinti.

Oszteoporozis

Oszteoporozisban a csontok anyagcseréje szenved zavart. Több csontképző anyag bomlik le, mint amennyi képződik. Ezáltal csökken a csontsűrűség. A csontszövet szerkezete megváltozik, a csont könnyebben törik. Az egészséges csontképződés feltétele az elegendő kalcium és D3-vitamin bejuttatása. Különösen veszélyeztetettek a bélbetegek (Crohn betegek, kolitiszesek, vékonybél szindromások), valamint a szteroidot szedők és laktóz intoleranciában szenvedők.

Krónikus hasnyálmirigy-elégtelenség

A hasnyálmirigy  ismétlődő gyulladásos folyamatai és károsodásai  miatt lassan elveszíti működőképességét. A szövetek leépülnek és helyettük heges szövetek képződnek. Ezáltal a hasnyálmirigy emésztőfunkciója egyre romlik. Kevesebb inzulin termelődik. A hasnyálmirigy-enzimek hiánya és a kialakuló cukorbetegség miatt emésztési zavarok lépnek fel.

Rövid-bél szindróma

Olyan műtéti beavatkozások után fordul elő, amelyek során eltávolították a vékonybél egyes szakaszait. Az így lecsökkent felszívódási felület és a felgyorsult   passzázs ( a béltartalom haladása) együttesen oda vezet, hogy a mikrotápanyagok visszaszívódása is zavart szenved.

Akut és krónikus hepatitisz

Az akut májgyulladást elsősorban hepatitisz-vírusok váltják ki. A vírusok szájon át vagy a széklettel (Hepatitisz A és E) vagy parenterálisan (B,C,D) jutnak a szervezetbe. A májsejtekbe jutva a vírusok szaporodnak. A  gyulladásos folyamatokkal és sejtleépüléssel jellemzett betegség  a szervezet T-lymphocytái által közvetített védekezőmechanizmusa által jön létre.
A klinikai kép általános gyengeséget, rosszullétet, hányást, hőemelkedést és a has jobb felső részén érzett nyomást foglalja magába. Az akut hepatitisz általában következmények nélkül gyógyul, de okozhat akut májelégtelenséget. A hepatitisz B és C gyakran átmegy krónikusan aktív vagy perzisztáló lefolyási formába és vezet májcirrózishoz. A beteg májnak megfelelő mennyiségű energiára, valamint makro- és mikrotápanyagokra van szüksége.

Mucoviscidosis

A mucoviscidosis örökletes anyagcsere-betegség, melyre jellemző, hogy a szervezetben a nyálkaképző mirigyek által termelt nyálka sűrűbb, és ez negatív hatással van többek között az emésztőrendszer  működésére is. A tüdőt is érinti.

Laktóz intolerancia

A laktáz enzim hiánya miatt a tejcukor  nem, vagy csak részben alakul át szőlőcukorrá és galaktózzá. A tejcukor egy része így bontatlan formában jut a vastagbélbe, ahol a baktériumok által gerjesztett kémiai reakciók során képződő anyagok hatására hasmenés, gyomorgörcs, hányás alakulhat ki.
A laktáz egy enzim, amely a tejcukrot (laktózt) galaktózra és szőlőcukorra  (glukóz) bontja .
A vékonybél epitélsejtjeiben képződik. A tejcukor bontása a szervezet kalciummal való ellátása miatt fontos.
A laktóz (tejcukor) egy szénhidrát, amely kétféle egyszerű cukorból (glukóz és galaktóz) áll és a laktáz enzim bontja el.