Xylamin logo Medicons logo
Happy People

Szakmai ajánlások

Táplálék- kiegészítők

(Írta Dr. Kovács Ágota)

A tápláltsági állapot  egy egyensúlyi állapot  a tápanyagok mennyisége, összetétele, valamint a szervezet szükséglete között .

Ezt az egyensúlyt megzavarhatja a csökkent bevitel, a fokozott szükséglet, vagy a felhasználás zavara.

A betegségek megelőzésének és gyógyításának elengedhetetlen  feltétele a  kiegyensúlyozott tápanyagellátás, az optimális tápláltsági állapot.

Ennek biztosítása különösen nehéz emésztőszervi betegségekben, ahol az ideális étrendet a beteg vagy nem tudja elfogyasztani , vagy emésztési és felszivódási zavar miatt nem tudja hasznosítani betegsége miatt.

Krónikus gyulladásos bélbetegségekben ( IBD) és különösen Crohn betegségben az alultápláltság oka egyaránt lehet  a csökkent étvágy, hasmenés, láz, sipolyképződés, a belek műtéti csonkítása.

 A tápanyagok között kiemelt jelentősége van  a zsírsavaknak, különösen a telítetlen zsírsavaknak. Ezek mennyisége, összetétele, aránya  nagy jelentőségű  sok  betegség keletkezésében. A  zsír emésztési és felszívódási zavara  nem csupán energia hiányt, hanem a zsíroldékony vitaminok, magnézium, cink, szelén és még számos ásványianyag és nyomelem következményes hiányát is jelenti. Ezek hiánya viszont a természetes antioxidánsok, a  gyulladásgátló és az  immunrendszer működését biztosító folyamatokat  károsítja.

IBD-ben alultápláltság esetén a   bélnyálkahártya   működési zavara fokozódik, mely tovább rontja a felszívódást és a hiányállapotot, rosszabb a gyógyulási hajlam, több a szövődmény, nagyobb a visszaesési arány.

Hangsúlyozni kell, hogy a felszivódási zavar, a  hiányállapot nem mindig jár fogyással, az  ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok hiánya  súlyvesztés nélkül is lehetséges.

 A táplálék-kiegészitők teljes tápláltságot biztosító bontott, tisztított tápanyagok, melyek könnyen felszívódnak, az egyes összetevők jól kiegészítik egymást ,  nem tartalmaznak szennyező  anyagokat és nem toxikusak.

Egy új, innovatív készítménnyel bővült a táplálék-kiegészitők sora.

 A  Xylamin plus más táplálék-kiegészítőknél nagyságrenddel nagyobb mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat, melynek fontos szerepe van a gyulladásos folyamatok gátlásában. A magas omega-3 tartalom részben a növényi eredetű Perilla olaj-,  részben az állati eredetű halolaj tartalomnak köszönhető.  Ezen kívül könnyen felszívódó középszénláncú zsírsavakat ( MCT)  is tartalmaz. Az összetevők felszívódását speciális hordozórendszer segíti elő.

A készítmény Németországban tápszerként van forgalomban és a különféle bélbetegségekben kialakuló felszívódási zavarok esetén alkalmazzák.

A  Xylamin plus készítmény kétféle kapszulát tartalmaz:  

FS-ADEK:  omega-3 túlsúlyú zsirsavak és  zsíroldékony vitaminok

B-CESIZE: vízoldékony vitaminok és ásványianyagok   

 
Xylamin plus kapszula helye az étrend-kiegészítők között
 
(Írta: Dr. Miheller Pál)


Testünk és szellemünk megújulásához sokféle táplálék-összetevőre van szükségünk. A legfontosabb építőanyagok cukrok, fehérjék és zsírok. Ezeket makrotápanyagoknak nevezzük, tulajdonképpen ezek a szervezet építőkövei. Megfelelő felhasználásukhoz azonban szükségünk van az úgynevezett mikrotápanyagokra is. Ezek - bár sokkal kisebb mennyiséget kell elfogyasztanunk – nélkülözhetetlenek a makrotápanyagok megfelelő mennyiségű és arányú beépüléséhez. A mikrotápanyagok közé tartoznak az ásványi anyagok és a vitaminok. Előbbiek szervetlen vegyületek, a vitaminok pedig olyan anyagok, melyek az életben maradáshoz nélkülözhetetlenek. Ezt tükrözi a nevük is –a „vita” latinul életet jelent.

Modern táplálkozás-tudományi kutatások igazolták, hogy a XXI. századi étkezési szokások mellett még a fejlett országokban sem ideális az elfogyasztott ásványi anyagok mennyisége, minősége és egymáshoz viszonyuló arányuk. A modern táplálkozástudomány az ilyen típusú hiányállapotok pótlására ajánlja a multivitamin készítményeket.

A nyugatias életforma miatt fokozott igénybevételnek kitett szervezetnek egyértelműen több vitaminra van szüksége, azonban néha ez sem elegendő. Számos kutatás igazolta, hogy a telítetlen zsírsavak megfelelő mennyiségű bevitele csökkenti a szív és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát, de más egyéb modernkori betegség, mint például bizonyos bélbetegségek és daganatos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszhat.

 A Xylamin plus egy olyan multivitamin készítmény, ami nem csak a vízben és zsírban oldódó vitaminok pótlására alkalmas, hanem egyben hozzájárul  a szervezet megfelelő omega-3 zsírsav ellátásához. Ez a természetes eredetű perilla- és halolajtartalmának köszönhető. Ebben a tekintetben a magyarországi multivitamin piacon egyedülálló.

 Összetevői között megtalálhatjuk az egyik legerősebb antioxidáns hatással bíró vitamint, az E-vitamint is. Az E-vitamin számos, a szervezet elöregedésében döntő szerepet játszó szabadgyököt semlegesít. Jótékonyan befolyásolja az immunrendszert, segíti az ellenálló képesség fokozását. Ezt a hatást fokozza az A- és C-vitamin. Hasonló hatású a Xylamin plus kapszulában szintén megtalálható szelén.

 A zsírban oldódó D-vitamin a harmadik olyan anyag, mely kiemelkedő fontosságú a vitaminok közül. Újabban vált ismertté, hogy a D-vitamin a legtöbb immunsejt egészséges működéséhez elengedhetetlen vitamin – bizonyos kutatások szerint megfelelő pótlása segít a gyomor-bélrendszeri daganatok kialakulásának megelőzésében. Mivel képződése számos külső körülménytől függ, a D-vitamin hiány az egyik leggyakrabban elszenvedett hiányállapot.

A Xylamin plus tehát számos olyan vitamint, ásványi anyagot és speciális zsírsavat tartalmaz, mely segít a szervezetnek abban, hogy mihamarabb regenerálódjon, és újult erővel nézhessen szembe a modern kor kihívásaival.