Xylamin logo Medicons logo
Happy People

Gyulladásos betegségek

 

A www.xylamin.de honlap fordítása német nyelvről

 

Felszívódási zavarok

Krónikus bélgyulladás

Ebbe a csoportba tartozik a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség, melyek a bélrendszer krónikus gyulladásos megbetegedési formái, eredetük   nem tisztázott. A Crohn- betegség a tápcsatorna bármely szakaszát érintheti, de leggyakrabban a vékonybél-szakasz végén és az ezután következő bélszakasz, a vastagbél kezdeti szakaszán fordul elő. A Colitis ulcerosa ezzel szemben kizárólag a vastagbelet támadja meg, a bélfalnak csak a felületén jelentkezik.

Oszteoporozis

Oszteoporozisban a csontok anyagcseréje szenved zavart. Több csontképző anyag bomlik le, mint amennyi képződik. Ezáltal csökken a csontsűrűség. A csontszövet szerkezete megváltozik, a csont könnyeben törik. Az egészséges csontképződés feltétele az elegendő kalcium és D3-vitamin bejuttatása. Különösen veszélyeztetettek a bélbetegek (Crohn betegek, kolitiszesek, vékonybél szindromások), valamint a szteroidot szedők és laktóz intoleranciában szenvedők.

Krónikus hasnyálmirigy-elégtelenség

A hasnyálmirigy  ismétlődő gyulladásos folyamatai és károsodásai  miatt lassan elveszíti működőképességét, a szövetek leépülnek és helyettük heges szövetek képződnek. Ezáltal a hasnyálmirigy emésztőfunkciója egyre romlik. Kevesebb inzulin termelődik. A hasnyálmirigy-enzimek hiánya és a kialakuló cukorbetegség miatt emésztési zavarok lépnek fel.

Rövid-bél szindróma

Olyan műtéti beavatkozások után fordul elő, amelyek során eltávolították a vékonybél egyes szakaszait. Az így lecsökkent felszívódási felület és a felgyorsult  passzázs ( a béltartalom haladása) együttesen oda vezet, hogy a mikrotápanyagok visszaszívódása is zavart szenved.

Akut és krónikus hepatitisz

Az akut májgyulladást elsősorban hepatitisz-vírusok váltják ki. A vírusok szájon át vagy a széklettel (Hepatitisz A és E) vagy parenterálisan (Hepatitisz B,C,D) jutnak a szervezetbe. A májsejtekbe jutva a vírusok szaporodnak. A  gyulladásos folyamatokkal és sejtleépüléssel jellemzett betegség  a szervezet T-lymphocytái által közvetített védekezőmechanizmusa által jön létre.

A klinikai kép általános gyengeséget, rosszullétet, hányást, hőemelkedést és a has jobb felső részén érzett nyomást foglalja magába. Az akut hepatitisz általában következmények nélkül gyógyul, de okozhat akut májelégtelenséget. A hepatitisz B és C gyakran átmegy krónikusan aktív vagy perzisztáló lefolyási formába és  májcirrózishoz vezet. A beteg májnak megfelelő mennyiségű energiára, valamint makro- és mikrotápanyagokra van szüksége.

Mucoviscidosis

A mucoviscidosis örökletes anyagcsere-betegség, melyre jellemző, hogy a szervezetben a nyálkaképző mirigyek által termelt nyálka sűrűbb, és ez negatív hatással van többek között az emésztőrendszer  működésére is. A tüdőt is érinti.

Laktóz intolerancia

A laktáz enzim hiánya miatt a tejcukor  nem, vagy csak részben alakul át szőlőcukorrá és galaktózzá. A tejcukor egy része így bontatlan formában jut a vastagbélbe, ahol a baktériumok által gerjesztett kémiai reakciók során képződő anyagok hatására hasmenés, gyomorgörcs, hányás alakulhat ki.

A laktáz egy enzim, amely a tejcukrot (laktózt) galaktózra és szőlőcukorra  (glukóz) bontja. A vékonybél epitélsejtjeiben képződik. A tejcukor bontása a szervezet kalciummal való ellátása miatt fontos.

A laktóz (tejcukor) egy szénhidrát, amely kétféle egyszerű cukorból (glukóz és galaktóz) áll és a laktáz enzim bontja el.

A táplálkozás terápiában betöltött szerepe

A máj, epe, hasnyálmirigy és a belek megbetegedései során a betegség aktivitása és a táplálkozás között összefüggés van. A krónikus bélbetegségeknél a gyulladásos folyamatok a bél nyálkahártya károsodását okozzák és ezzel a máj, epe és hasnyálmirigy működésének zavarához, ezáltal emésztési problémákhoz vezetnek. A megfelelő táplálkozás ezeknél a betegségeknél fontos szerepet játszik és jó hatással van a betegség lefolyására is.

Az emésztés  (maldigeszció) és a tápanyagok hasznosításának (malabszorpció) zavara miatt hiánytünetek alakulhatnak ki. Speciális táplálékkiegészítők kifejlesztésével a betegeknek olyan készítmények állnak rendelkezésre, melyek a gyulladásos folyamatban résztvevő anyagokat befolyásolják, kiegészítik a gyógyszeres kezelést és megelőzik a tápanyaghiány miatt kialakuló betegségeket.

A krónikus gyulladásos betegségekben a betegség aktivitása és a tápláltsági állapot különösen szoros kölcsönhatásban vannak. Maga a gyulladás a bél nyálkahártya károsodását idézi elő. Ezáltal csökken a tápanyagok felszívódása és felhasználása a szervezetben, megnő a tápanyagigény.

A zsírsavak jelentőségét a felszívódási zavarokban nagyon alábecsülik. Pedig figyelembe kell venni, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint pl. az alfa-linolénsav (ALA) és a dokozahexaénsav (DHA), melyeket a szervezet nem tud előállítani, elegendő mennyiségben a szervezetbe kell juttatni.

A gyulladásos folyamat befolyásolása és tápanyagellátás

A Xylamin plus kapszula  speciális gyógyászati célra szánt tápszer,  mely  emésztési- és felszívódási zavarok miatt fellépő tápanyag- és vitaminhiányban szenvedő bélbetegeknek ajánlott. A kezelés célja a bél krónikus gyulladásának csökkentése és a mikrotápanyagok bejuttatásának biztosítása: ez az un. „ kettős kezelési elv”.

A gyulladás szabályozása és a mikrotápanyag ellátás egyedülálló  kombinációja egyértelműen megkülönbözteti a Xylamin/Xylamin plus kapszulát a többi táplálékkiegészítőtől.

A Xylamin/Xylamin plus kapszulában lévő omega-3 zsírsavak gyulladás moduláló hatását kontrollált kettős vak klinikai vizsgálatban is igazolták. A különböző mikrotápanyagok gyulladásos bélbetegek igényei szerint megnövelt adagjai megelőzik a tipikus hiánytüneteket.

Bizonyított hatás

*  48 beteget kezeltek 12 héten keresztül kettős vak, randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatban. A betegek gasztrointesztinális betegség következtében bekövetkezett felszívódási és emésztési zavarok miatt kerültek a vizsgálatba. A vizsgálat során megállapították a felszívódott zsírsavak  DHA és ALA arányának növekedését valamint a zsírsav-összetétel pozítív irányú eltolódását (pozitív omega-3 index)

Siener, R. et al: European Journal of Clinical Nutrition, 2010, 64,410-418.

Kettős kezelési elv

Az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak az eredményes gyógyszeres kezeléshez

  a betegség aktivitása kifejezetten javul

  javulnak az általános tünetek

  csökkennek a gyulladásos paraméterek.

A megfelelő mennyiségű tápanyagok a szervezetben megakadályozzák a tipikus hiánytünetek kialakulását

  zsíroldékony vitaminok  (A-,D-,E-, és K-vitaminok)

  vízoldékony vitaminok (B- és C-vitaminok


 

  nyomelemek

Növényi és állati eredetű omega-3 zsírsavak a gyógyszeres kezelés kiegészítésére és mikrotápanyagok a tipikus hiánytünetek megszüntetésére.

A gyulladásos bélbetegség kezelésének alapját továbbra is a meszalazinnal, szulfaszalazinnal, budezoniddal, azathioprinnal vagy szteroidokkal történő kezelés adja.

Zsírsavak és zsíranyagcsere

A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak, mint α-linolénsav (ALA), dokozahexaénsav (DHA) a szervezetben  eikozapentaénsavvá (EPA) alakulnak át. Ez utóbbi a sejtmembrán alkotórésze. Védi a sejtmembránt, gyulladáscsökkentő és keringésjavító hatású. A szervezet nem tudja előállítani, ezért kívülről kell bejuttatni. A közepes láncú zsírok (MCT) ezzel szemben  bomlás nélkül szívódnak fel a bélből, egyenesen a májba jutnak és ott bomlanak le. Ezek szállítják a zsíroldékony A-,D-, E- és K-vitaminokat és ezzel hozzájárulnak a tápanyagellátáshoz.

A hús és a belsőségek fogyasztása felerősítik a fennálló gyulladásos folyamatokat, mert linolsavat juttatnak a szervezetbe, ami arachidonsavvá alakul át. A zsíros húsú halak fogyasztása a bennük lévő nagy mennyiségű többszörösen telítetlen eikozapentaénsav következtében bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású.

Omega-3- zsírsavak és jelentőségük a gyulladásos bélbetegségek kezelésében

Számos klinikai tanulmány igazolja, hogy az omega-3 zsírsavak szerepet játszanak a gyulladásgátló hatású prosztaglandinok és leukotriének bizonyos csoportjának képződésében. Sajnos ezek a zsírsavak normál táplálékban csak nagyon ritkán fordulnak elő. A nagyobb mennyiségben előforduló omega-6 zsírsavak elősegítik a fájdalom és a gyulladás kialakulását – negatív hatással lehetnek a szervezet gyulladásos folyamataira.

A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak, az alfa- linolénsav (ALA), a dokozahexaénsav (DHA) és az eikozapentaénsav (EPA) modulálják a különböző sejtek működését. Klinikai vizsgálatokban igazolták jótékony hatásukat a gyulladásos folyamatok  mediátoraira. A túl nagy omega-6 zsírsav arány a gyulladások kialakulásával hozható összefüggésbe.

Klinikai vizsgálatok sora vezetett arra az eredményre, hogy a Crohn betegség és colitis ulcerosa omega-3 zsírsav adásának hatására összességében kifejezetten javul. Az LTB4 értékek többnyire szignifikánsan csökkentek, az alapkezelésként adott gyógyszerek, mint pl. a szulfaszalazin és szteroid adagja jelentősen csökkenthető volt. (Müller-Nothmann, S.D.: Chronisch entzündliche Darmerkrankungen. 2. kiadás 2006. Hirzel Verlag. 2301. oldal.)

„Többszörösen telítetlen zsírsavak szervezetbe juttatása javítja a máj steatosis biokémiai, ultraszonográfiás  és hemodinámiás jellemzőit. Az eredmények alátámasztják  a többszörösen telítetlen zsírsavak jelentőségét, mint a nem-alkoholos májbetegség kezelésének új terápiás megközelítését. (Capanni,M. et al.: A prolonged n-3 polyunsaturated  fatty acid supplementation ameliorates hepatic steatosis in patients with non-alcoholic  fatty liver  disease. Aliment. Pharmacol. Ther. 2006 Apr. 15;23(8); 1143-51)

A telítetlen zsírsavak gyulladáscsökkentő hatását alátámasztják az aktív  gyulladással járó betegségekben, mint a reumathoid artritiszben és Crohn-betegségben tapasztalt előnyös hatások. Ferruci, L. et al:: Relationship of plasma polyunsaturated fatty acids to circulating  inflammatory markers. The Journal of Endocrinology & Metabolism 91 (2); 439 – 446, 2006.

Állatokon végzett vizsgálatok és intervencionális klinikai vizsgálatok mutatják, hogy az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő potenciállal bírnak és emiatt jótékony hatásúak lehetnek gyulladásos és autoimmun betegségek kezelésében. Koszorúér betegségek, súlyos depresszió, öregedés és rák esetén a gyulladáskeltő citokin, az interleukin 1 (IL-1) szintje nő. Hasonlóan az arthritis, Crohn-betegség, colitis ulcerosa és lupus erytematosus autoimmun betegségek, melyekre jellemző a magas IL1 és a gyulladásos folyamatokat kiváltó leukotrién LTB4 szint. Artemis, P. et al.: Review Omega-3 Fatty Acids in inflammationand autoimmun disease. Journal of the American College of  Nutrition. Vol.21.No.6.495-505 (2002)

„ Következésképpen standard 5-ASA kezelés kiegészítése omega-3 zsírsavakkal jótékony hatású lehet gyermekkori Crohn-betegségben a remisszió fenntartására." Kettős vak, kontrollált, randomizált, placebo-kontrollos klinikai vizsgálat.  World Gastroenterol. 2005. 11 (45); 7118-7121.

„Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, csökkentik az interleukin 1beta (L-1beta), a tumor nekrózis faktor-alfa (TNFalfa) és interleukin6 (IL-6) koncentrációt, míg az omega-6 zsírsavaknak nincs ilyen tulajdonságuk. Simopoulos, AP:: Evolutionary aspects of diet, the omega-6/omega-3 ratio and genetic variation : nutritional implications for chronic diseases. Biomed Pharmacother. 2006. Nov.; 60(9); 502-7.

Vitaminok

Emésztési zavarok (maldigeszció) következtében krónikus gyulladásos bélbetegségek során gyakran fordul elő zsírszékelés. Ennek során fontos vitaminok mennek veszendőbe.

A vitaminok lehetnek vízoldékonyak és zsíroldékonyak .

Zsírban oldódó vitaminok

E-vitamin  – mint az A-, D- és K-vitamin, a zsíroldékony vitaminok közé tartozik. Antioxidáns hatásánál fogva megköti a szabadgyököket és ezáltal védi az ereket, befolyásolja a gyulladásos folyamatokat és a májértékeket.

A-vitamin  – szürkületi látáshoz elengedhetetlen. Részt vesz a sejtosztódásban, felelős a hibátlan bőrért és nyálkahártyáért és az immunrendszer megfelelő működéséért.

D3-vitamin – elsősorban a csontképződéshez szükséges kalcium felvételéért felelős és ezáltal fontos szerepet játszik a csontok stabilitásában.

K-vitamin – a véralvadási faktorok képződésében játszik szerepet. Ezenkívül nagy jelentősége van a csontanyagcserében is, mivel az oszteokalcin képződéséhez elengedhetetlen.

Vízoldékony vitaminok

C-vitamin – erősíti az immunrendszert és védi a sejteket az oxidatív szabadgyököktől. Szükséges az egészséges csontokhoz, porchoz, inakhoz és a normális kollagénszintézishez. Felelős a bőr és az idegrendszer egészséges működéséért, az egészséges vérerekért. Részt vesz az energia-anyagcserében.

B-vitaminok – a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcsere koenzimeiként elengedhetetlenek. Az emberi szervezetnek  B12-vitaminra és fólsavra van szüksége a vérképzéshez. A B6-vitaminnal együtt védik az ereket a mérgező hatású homocisztein hatásaitól. Általánosságban szükséges a B-vitaminok megfelelő mennyisége az immun- és idegrendszer normális működéséhez és a hormonszintek szabályozásához. Ezáltal felelősek az ép bőrért és nyálkahártyákért, valamin részt vesznek a sejtosztódásban.

Antioxidáns mikrotápanyagok mint az oxidatív szabadgyökök közömbösítői

Az oxidatív szabadgyökök a szervezetben megtámadják a sejteket és ezáltal károsítják a szervezetet. A Xylamin/Xylamin plus kapszulákban lévő mikrotápanyagok antioxidáns tulajdonságuknál fogva védelmet nyújtanak az oxidatív károsító hatással szemben: míg a szelén, cink és vas az enzimatikus antioxidánsok működését segítik elő, a C- és E -vitamin önmagában is antioxidatív hatású.

Nyomelemek

A szervezet megfelelő vas ellátottsága fontos a jól működő immunrendszer szempontjából. Részt vesz  az energia-anyagcserében és a sejtosztódásban. Alapvető szerepe van a vörösvértestek képződésében.

A cink és a szelén, mint létfontosságú nyomelemek,  a szervezet antioxidatív védőrendszerének alkotóelemei, megkötik az oxidatív szabadgyököket.

A cink erősíti az immunrendszert és fokozza a zsír és az A-vitamin anyagcseréjét. Megfelelő mennyiségű cink szervezetbe juttatása fontos az egészséges csontszerkezet, a megfelelő látás, a megfelelő sav-bázis egyensúly fenntartásához. Felelős a normális kognitív funkciókért, részt vesz a sejtosztódásban.

A Perilla-olaj természetes erejével

Az α-linolénsav (ALA) esszenciális zsírsav, melyet a szervezet nem képes előállítani. Az ALA a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak csoportjába tartozik. A Xylamin/Xylamin plus kapszulák előállítása során a Bastian gyár a Perilla frutescens növény olajos magvait használja fel, amely növény eredetileg Ázsia területéről származik. A növény magjából nyert olaj több, mint 60%-ban tartalmaz ALA-t.

A szabadalommal védett hordozórendszer

Még a legértékesebb tápanyagok sem használnak, ha felszívódásuk nem biztosított. A mennyiségileg és minőségileg optimális felszívódás érdekében fejlesztették ki a speciális, szabadalommal védett hordozórendszert. Ez biztosítja azt, hogy a tápanyagok ténylegesen ott szabaduljanak fel, ahol szükséges.

A Xylamin/Xylamin plus kapszulákban található közepes lánchosszúságú zsírok képezik ennek a hordozórendszernek a magját. Különleges összetétele gondoskodik a gyors felszívódásról és a mikrotápanyagok könnyebb bejutásáról a bélnyálkahártyán keresztül a véráramba. Mindezeknek létrejöttéhez a mikrotápanyagoknak és zsírsavaknak el kell érniük a bélszakaszt.

Ennek érdekében a Xylamin/Xylamin plus kapszulák még egy újdonsággal rendelkeznek: xilózzal keményített, gyomorsavellenálló zselatin kapszula héjjal. Ez a technológia biztosítja a késleltetett (pH-tól független) mikrotápanyag- és zsírsavfelszabadulást  a vékonybélben, amit 30-45 perc múltán ér el.

A bevonat további előnye, hogy a kapszula tökéletesen íztelen, noha a bevonat nélkül az állati eredetű zsírsavak miatt halíze lenne.

Az említett egyedülálló hordozórendszer Európában, Kanadában és az USA-ban szabadalommal védett.

Élet krónikus gyulladásos bélbetegséggel

A betegség aktivitása és a tápláltsági állapot gyulladásos bélbetegségekben egy ördögi kör. A bélnyálkahártya károsodása következtében a tápanyagok felszívódása zavart szenved, ami fokozott tápanyagszükségletet teremt. A gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkező omega-3 zsírsavak adagolása hozzájárul az akut állapot lerövidítéséhez és a remissziós fázis gyorsabb eléréséhez. Nyomelemek és vitaminok célzott bejuttatásával a  tipikus hiánytünetek is elkerülhetők.

A krónikus bélgyulladás (IBD) – mint a Crohn-betegség és colitis ulcerosa – súlyos, nagyon kellemetlen tünetekkel járó betegség – nem csak az akut fázisban. Az érintettek a remissziós fázisban is folyamatosan a visszaeséstől félnek. Alig van lehetőségük normális szociális kapcsolatokkal teli, önmaguk által meghatározott életvitelre. Ehhez hozzájárul még az a tudat is, hogy egész életük szenvedésekkel fog telni.

Jó hír az IBD-s   betegeknek:

létezik egy olyan természetes eredetű összetevőket tartalmazó készítmény, amely a gyulladásos bélbetegségek folyamatát kedvezően befolyásolja.

Akut fázis:  Xylamin plus kapszula

Xylamin plus kapszula

javítja a többszörösen telítetlen  zsírsavak ( omega-3 és omega-6 zsírsav) arányát

● ellátja a szervezetet zsír- és vízoldékony vitaminokkal

● ellátja a szervezetet antioxidatív tulajdonságú mikrotápanyagokkal

FS-ADEK kapszula

-          többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak

-           zsírban oldódó vitaminok (A-,D-,E-,K- vitamin)

→ Gyulladásos folyamatok szabályozása

B-CEZISE kapszula

-  vas, cink, szelén

-  vízben oldódó vitaminok (C- vitamin és B-vitamin-komplex)

→ mikrotápanyagbevitel

→ védelem a szabadgyökök ellen

Remissziós fázis: Xylamin kapszula

Xylamin kapszula

→ javítja a többszörösen telítetlen zsírsavak (omega-3 és omega-6) arányát

→ ellátja a szervezetet zsírban oldódó vitaminokkal

FS-ADEK kapszula

-          többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak

-           zsírban oldódó vitaminok (A-,D-,E-,K- vitamin)

→ Gyulladásos folyamatok befolyásolása

Emésztési zavarok

Krónikus gyulladásos bélbetegségben gyakran fordul elő zsírszékelés a fennálló emésztési zavar (maldigeszció) következtében, miáltal a szervezet nem csak kalóriákat veszít. A zsíremésztés  (zsírbontó enzimek hiánya) és/vagy a zsírfelszívódás zavara miatt a szervezetbe nagyon kevés telítetlen omega-3 zsírsav és zsírban oldódó A-, D-, E-, és K-vitamin jut, mivel ezeket csak egyidejű zsírfelvétellel tudja értékesíteni a szervezet.

A Xylamin/Xylamin plus speciális tápszer segít a felszívódási zavarok (maldigeszció és malabszorpció) esetén a létfontosságú, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak, alfa-linolénsav (ALA) és dokozahexaénsav (DHA), vitaminok és nyomelemek alapellátásában. A Xylamin plus vízoldékony vitaminokat és nyomelemeket  is tartalmaz az oxidatív gyökök megkötésére.

Táplálkozás mint kezelés?

A táplálkozást általában egyoldalúan kezelik, mint a krónikus gyulladásos bélbetegségek kiváltóját és okát. Legkevésbé sem tekintenek rá úgy, mint a gyulladásos folyamatok szábályozójára vagy  a remissziós állapot meghosszabbítójára. Pedig a kiegészítő tápszeres diéta IBD-ben megközelíti a gyógyszeres kezelést, mely orvosi felügyeletet igényel.

Többszörösen telítetlen zsírsavak = halételek?

Hetente 1-2 halétel elfogyasztását colitis ulcerosa vagy Crohn-betegség esetén szívesen tekintik kiegészítő diétának. Valójában csak a folyamatos, hetekig tartó  többszörösen telítetlen zsírsav fogyasztás fejti ki a gyulladást kedvezően befolyásoló hatását.

Cél: az omega-6 zsírsav arány csökkentése

A legújabb DGE (Deutsche Gesellschaft für Ernährung – Német Táplálkozástudományi Társaság) ajánlása értelmében az optimális omega-6 – omega-3 zsírsav arány 5 : 1. A táplálkozás során bejuttatott zsírsavak aránya 7 : 1 , ami nagyon kedvezőtlen a szervezet számára. Gyulladásos bélbetegek számára rendkívül fontos a táplálékkal bevitt omega-6 zsírsavak arányának csökkentése: így több enzim áll a szervezet rendelkezésére az α-linolénsav átalakításához.

Pontosan ezen a helyen avatkozik be a Xylamin plus kapszula: javítja az omega-6 : omega-3 zsírsav arányt és ezzel hozzájárul a gyulladásszabályozásban résztvevő omega-3 zsírsav háztartáshoz.

Esszenciális omega-3 zsírsavak és zsírban oldódó vitaminok napi adagja (fogyasztási javaslat alapján)

 

Remisszió (3 x 2 kapszula)

Recidiva (3 x 3 kapszula)

Alfa-linolénsav (ALA)

Dokozahexaénsav (DHA)

Közepes láncú trigliceridek (MCT)

900 mg

375 mg

225 mg

1350 mg

563 mg

338 mg

 

 

 

Természetes E-vitamin

A-vitamin

K1-vitamin

D3-vitamin

198 mg α-TE (294 I.E.)

1500 μg RE

90 μg

9,6 μg

297 mg α-TE (441 I.E.)

2250 μg RE

135 μg

14,4 μg

Az alap: ésszerű táplálkozás

A növényi eredetű alfa-linolénsavból és a halolajban lévő dokozahexaénsavból az emberi szervezetben eoikozahexaénsav (EPA) képződik, mely a gyulladásgátló tulajdonságú prosztaglandinok és leukotriének képződéséhez elengedhetetlen. Az EHA nagy mennyiségben található a zsíros húsu halakban, ami ennélfogva értékes tápláléknak számít. A hús és a belsőségek ezzel szemben linolsavat tartalmaznak, amelyből a szervezetben arachidonsav képződik – mely a sokkal kevésbé kívánatos gyulladáskeltő prosztaglandinok és leukotriének kiindulási anyaga.

Védelem a szabadgyökök ellen (szabadgyökfogók)

Minden gyulladásos folyamat során un. szabadgyökök  keletkeznek a szervezetben. Az A-, C-, és E-vitaminok, a szelén és a cink közömbösítik ezeket és antioxidáns gyökfogóként működnek. Ezáltal erősítik az omega-3 zsírsavak gyulladásszabályozó hatását.

Vitamin ellátottság

A betegség kiújulásakor a szervezet vízoldékony, antioxidáns vitaminokkal – elsősorban B-vitaminokkal és nyomelemekkel való ellátottsága zavart szenved. Ezért van a csomagolásban B-CEZISE kapszula (ezüstszínű levél) is, mely B1-, B2-, B6-, B12-vitamint, fólsavat, C-vitamint valamint cink, szelén és vas nyomelemeket tartalmaz.